Centaur ellenanyag tesztet
Szolgáltatás

Mikor érdemes Centaur ellenanyag tesztet végezni?

2021-10-09

Szigorú restrikciókat, folytonos aggódást és félelmet hozott magával a koronavírus járvány, és valljuk be, hogy ezeket egyre nehezebben viseljük. Az oltakozásról szintén megoszlanak a vélemények, vannak, akik hisznek benne, mások kevésbé vagy várnának még ezzel, de azt viszont mindenki szeretné tudni, hogy védett-e és ha igen, mennyire a betegséggel szemben. Ha tudni szeretné, hogy milyen mértékben védett a koronavírus ellen, akkor mindenképp érdemes Centaur ellenanyag tesztet végeznie.

A teszt elvégezhető a Margit Laboratóriumban. Érdemes ehhez folyamodni, hiszen igazán pontos adatokat ad. A Centaur név kevésbé ismert, mint a PCR vagy az antigén teszt, ami azért lehetséges, mert ez nem a fertőzés meglétéről nyújt tájékoztatást, hanem az adott pillanatban meglévő védettségről és annak mértékéről. Mind koronavírus fertőzés, mind pedig oltás után kimutatható a védettség a Centaur teszttel, bár azt tudni kell, hogy a vakcina beadását követően akkor célszerű elvégeztetni ezt a vizsgálatot, ha a védettség várhatóan kialakult.

A felsorolt tesztek közül a Centaur a legújabb. Ez tulajdonképpen egy szerológiai, vagyis a vérszérumot vizsgáló teszt, ami a szervezetben található ellenanyagszintet mutatja ki. Nagy érzékenységű immunológiai módszer ez, amivel a speciális laboratóriumban történik az ellenanyag kimutatása. Kevés helyen van lehetőség ilyen vizsgálatra Magyarországon, de a fentebb említett speciális felszereltségű molekuláris diagnosztikai labor az egyike ezeknek az intézményeknek.

De hogy válaszoljunk a címben feltett kérdésre, a tesztet bármikor érdemes elvégeztetni, ha szeretnénk tudni, hogy védettek vagyunk-e a koronavírussal szemben. A Magyarországon eddig engedélyezett vakcinák közül a Pfizer/Biontech és a Moderna, vagyis az mRNS vakcinákkal oltottaknak a védettség kimutatására és számszerűsítésére az úgynevezett ELFA IgG teszt is megfelelő, de a többi oltás esetén a Centaur teszt a megbízható módszer. Ilyen a Sinopharm, a Szputnyik, az Oxford, az AstraZeneca, illetve a Johnson&Johnson.