tejfehérje allergia
Szolgáltatás

Melyek a tejfehérje allergia tünetei?

2023-11-15

Sajnos egyre gyakoribbá válik, különösen a gyermekek körében. A tejfehérje allergia számos kellemetlen tünetet okozhat. A bőrön kiütések jelentkezhetnek, amelyek őrjítően viszketnek. Nem ritka a hasmenés, a hányás és a hasi görcs. A légzőrendszerre is kihat, szóval az érintettek gyakran orrfolyást tapasztalnak, köhögnek és sokat tüsszentenek. Fontos a problémával mihamarabb orvoshoz fordulni!

A szakember vértétellel és bőrpróbával állapítja meg, illetve állítja fel a diagnózist. A tejfehérje allergia tüneteinek enyhítésére általában antihisztaminokat vagy kortikoszteroidokat írnak fel. A kezelésének egyetlen biztos módszere a tejtermékek elkerülése. Ma már szerencsére helyettesíthetőek rizs-, mandula- és kókusztejjel, amelyek hasonló állagot és ízélményt kínálnak.

A tejallergia rendkívül veszélyes

Ez egy olyan állapot, amiben az emberi szervezet negatívan reagál a tejben lévő fehérjékre. Ebből a leírásból többet megtudhat a tejallergia veszélyeiről. Az érintettek általában erős hasi görcsöt, orrfolyást és viszketést tapasztalnak. Ez az egészségügyi probléma megfelelő diagnózist és kezelést igényel. Amennyiben észreveszi az említett jeleket, azonnal forduljon orvoshoz, aki elvégzi a vizsgálatokat!

A kezelés lényegében a tejtermékek kerüléséből és a tünetek gyógyszeres enyhítéséből áll. A tejallergia akár asztmát vagy anafilaxiát is előidézhet súlyosabb esetekben. Ilyenkor mihamarabbi orvosi beavatkozás szükséges, ami gyakran epinefrin injekciót is magába foglal. Az életmódváltás és az étrend megváltoztatása nagyban segíthet a kezelésben.

A mogyoró allergia sokakat érint

A probléma nagyon sok ember életét keseríti meg. A mogyoró allergia esetenként komoly, gyakran életveszélyes reakciókat is kiválthat. Általában már gyermekkorban kialakul és egy életen át megmarad. Többnyire bőrpír, viszketés, ekcéma, orrfolyás, hányás és hasmenés formájában nyilvánul meg. Diagnosztizálni bőrpróbával és vérvétellel szokták.

Az előbbi vizsgálat úgy történik, hogy a bőrbe egy kisebb mennyiségű mogyorófehérjét injektálnak és figyelik a szervezet reakcióját. A mogyoró allergia kezelésének az alapja, hogy az olajos magokkal készült termékeket teljesen ki kell zárni az étrendből. Ha mégis véletlenül beviszi a szervezetbe, akkor antihisztaminokkal eredményesen enyhíthetőek a tünetek. Súlyosabb helyzetekben indokolt az adrenalin injekció beadása.

A tojásallergia szerencsére kezelhető

Sok esetben gyermekkorban alakul ki és az évek során megszűnik, de sajnos ez nem mindig van így. A tojásallergia kimondottan bosszantó, hiszen ez az élelmiszer rengeteg étel alapját képezi vagy legalábbis megtalálható bennük valamilyen mértékben. Érdemes a vásárláskor körültekintőnek lenni és minden ismeretlen termék címkéjét áttanulmányozni, nehogy véletlenül tojásszármazékot tartalmazzon.

Enyhe reakció jelentkezésekor az antihisztaminok, például a cetirizin vagy a loratadin hatásosak lehetnek. A tojásallergia válságos tünetet is produkálhat, ami nem más, mint az anafilaxia. Ilyenkor kizárólag az epinefrin segíthet abban, hogy rövid időn belül jobban érezze magát. Aki ezzel a problémával küzd, az jobb, ha mindig tart magánál adrenalin injekciót.