vállalati karbonlábnyom elemzés
Szolgáltatás

Karbonlábnyom számítás vállalatoknak – Miért éri meg?

2022-06-01

A modern világ tele van olyan új kihívásokkal, amikre sokan még csak nem is gondoltak néhány évtizeddel ezelőtt. Bár már egy ideje képbe került a környezetvédelem fontossága a vállalti szektorokon belül, de erre mostanában kezdtek el igazán komoly figyelmet fordítani. A globális klímaváltozás, a gyakran extrém időjárásai viszonyok mind olyan körülményeket teremtettek, amikor már nem lehet elmenni figyelem nélkül az ipar módosító hatásai mellett. Bár a hatóságok igyekeznek csak adott tényezőkre, például a széndioxidra fektetni a hangsúlyt, valójában a kép sokkal árnyaltabb ennél.

Amióta kvótákat vetettek ki a karbon kibocsájtásra, fontossá vált, hogy a pontos értékek feltárása megtörténjen, a szektor minden képviselőjére nézve. Ennek keretében kidolgozásra kerültek azok a metódusok, amelyekkel elvégezhető a professzionális számítás, amivel konkrét adatok nyerhetőek arra vonatkozóan, hogy mennyi direkt és indirekt üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátással bír egy adott személy, szervezet, rendezvény vagy éppen termék.

Ezt felhasználva pedig hatékony ellenintézkedések, fejlesztések hozhatóak létre. Több előnye is van a vállalati karbonlábnyom elemzésnek. Az üzleti sikerek a megfelelő kommunikációra gyakran vezethetőek vissza. Mivel a klímakérdés meghatározóvá állt a társadalom szemszögéből, ezért azon cégek, amelyek erre figyelmet fordítanak, pozitív megítélést kapnak. A nem csupán üres szlogenek megtérülővé teszik a nagyobb beruházásokat és törekvéseket. Mindezek mellett, a törvényi szabályozások és kvóták megtartásával a plusz adók, ezzel pedig a felesleges kiadások csökkenthetőek.

Gyakran támogatások pályázhatóak meg, ezek pedig további korszerűsítésekére és a piaci előnyök, versenyképesség növelésére fordíthatóak. Bár rendkívül érdekes, hogy amíg ez ennyire fontos kérdés a nyugati világban, addig a fejlődő országok és a nagy ipari gazdaságok erre egyáltalán nem vagy csak minimális mértékben figyelnek, miközben ők adják a széndioxid kibocsájtás jelentős részét. Ami tehát az egyik oldalon nyereség, az máshol veszteség lesz, miközben az éghajlatváltozás mindenkit súlyt majd a jövőben.