villanyszerelés kezdőknek
Szolgáltatás

Villanyszerelés kezdőknek karbantartási feladatokhoz

2022-06-11

A lakás körül mindig akadnak olyan teendők, amelyek ellátásához azért olykor szükséges némi szaktudás. Amíg egy villanykörte kicserélése nem túl bonyolult feladat, addig az áramvédő kapcsoló méretezése már megköveteli a szabványok és különféle eszközök ismeretét. A bojler fűtőszál bekötése még valamivel egyszerűbb dolognak mondható, ami nem rejt magában közvetlen veszélyt, legalábbis áramtalanítás után.

Ami pedig a gégecső villanyszereléshez való beszerzését illeti, az már tényleg bárki által megugorható kérdéskör, bár azért itt is lehetnek meglepetések, a különféle típusok miatt. A villanyszerelés ismeretek kezdőknek tehát hasznosak tudnak lenni, legalább ahhoz, hogy tudjuk, mikor kell bevonnunk profi szakembert bizonyos munkákhoz.

Villanyszerelés kezdőknek bizonyos munkák ellátásához

A villanyszerelés kapcsán az egyszerűbb hibákat mi magunk is elháríthatjuk, a komolyabb műveletek kivitelezését azonban jobb, ha inkább egy szakemberre bízzuk. Mindenesetre az alapfokú villanyszerelés kezdőknek is ajánlott, így nem kell professzionális segítséget kérnünk olyankor, ha például kiégett otthon egy izzó vagy kilazult a konnektor. De mikortól szükséges mindenképpen szerelőt hívni? Sokan felteszik ezt a kérdést.

Csak okosan a villanyszerelési feladatok elvégzésével!

Nagymértékű probléma fennállása esetén semmiképpen sem szabad megbolygatni a feszültség alatt lévő hálózatot. Ezért a villanyszerelés kezdőknek kizárólag akkor javasolt, ha nem kell veszéllyel számolni. Egy súlyosabb hiba ugyanis könnyen okozhat visszakapcsoláskor rövidzárlatot, annak ellenére, hogy előtte áramtalanítottunk.

Ez pedig köztudottan számos tűzeset forrása. Sajnos ehhez már az is elég, ha valamelyik vezeték nincs megfelelően bekötve. Ennek ellenére, a villanyszerelés kezdőknek is tartalmaz könnyen elsajátítható elemeket. Az alaptudás pedig mindig jól jön egy háztartáson belül. Lássuk, hogy némi ismerettel miként boldogulhatunk a bojler fűtőszál bekötése során?

A bojler fűtőszál bekötése döntő jelentőségű

A bojler fűtőszálának bekötése olyan művelet, ami megköveteli az elektromos rendszerekkel kapcsolatos alapvető ismereteket és a biztonsági előírások szigorú betartását. Mielőtt hozzáfognánk a bekötéshez, győződjünk meg róla, hogy a bojler és az áramforrás teljesen áramtalanítva van! Ez magába foglalja az áramkör megszakítójának kikapcsolását és az áramtalanítás ellenőrzését egy feszültségmérővel. Biztonsági okokból fontos viselni a megfelelő személyi védőfelszerelést, mint például szigetelt kéziszerszámokat és védőkesztyűt.

A bojler fűtőszál bekötése így történjen!

A fűtőszál bekötéséhez először távolítsuk el a bojlerhez vezető elektromos burkolatot, hogy hozzáférjünk a bekötő terminálokhoz! A fűtőszál általában 2 vagy 3 vezetékkel rendelkezik, amiket az előírásoknak megfelelően kell csatlakoztatni: a fázis (általában piros vagy barna színű) vezetéket a bojler fázis termináljához, a nullát (kék) pedig a nullás terminálhoz. Ha a fűtőszál rendelkezik földelő vezetékkel (sárga-zöld), azt is csatlakoztatni kell a bojler földelő pontjához. A bojler fűtőszál bekötése végül egy teszteléssel záruló folyamat.

Az áramvédő kapcsoló méretezése a biztonság záloga

Az áramvédő kapcsolók méretezése több tényezőtől függhet, mint az áramkörben tervezett maximális terhelés, a környezeti feltételek és a védelmi szint szükségessége. Általános szabály, hogy az áramvédő kapcsoló névleges áramértéke (In) nagyobbnak kell lennie, mint az áramkör maximális terhelése, de figyelembe kell venni a szelektivitást is, vagyis azt, hogy a rendszerben lévő többi védőeszközzel miként működik együtt.

Áramvédő kapcsoló méretezése egy példán keresztül

Tegyük fel, hogy egy lakásban a tervezett maximális terhelés 20A. Ebben az esetben egy 25A névleges áramértékű áramvédő kapcsolót kellene választani, 30 mA szivárgási áramértékkel, hogy megfelelő védelmet nyújtson anélkül, hogy indokolatlanul korlátozná az áramkör terhelhetőségét.

Milyen az ideális gégecső villanyszereléshez?

A gégecső a villanyszerelés alapvető eleme a kábelvédelem szempontjából. Rugalmas vagy merev kialakításban érhető el, célja pedig a villamos vezetékek mechanikai védelme, valamint a tűzveszélyes helyzetek minimalizálása. A gégecső alkalmazása növeli az elektromos rendszerek biztonságát és meghosszabbíthatja azok élettartamát. A megfelelő gégecső villanyszereléshez mindig körültekintően legyen kiválasztva, akár szakértők által.

Gégecső villanyszereléshez a típusok függvényében

Rugalmas gégecsövek: Ezek a típusok különösen ott hasznosak, ahol a vezetékeknek mozgatható vagy nehezen hozzáférhető területeken kell áthaladniuk. Rugalmasságuknak köszönhetően, könnyen alkalmazkodnak a különböző alakzatokhoz és szögekhez.

Merev gégecsövek: Ezeket általában ott használják, ahol a vezetékek egyenes vonalban lesznek vezetve, esetleg nagyobb mechanikai védelemre van szükség. Robusztus szerkezetük miatt kevésbé hajlékonyak, de jobban ellenállnak a fizikai behatásoknak.