A különböző méhészeti termékek az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásai világszerte ismeretesek, különösképpen a mézé. A méhpempő egyelőre még egy kevésbé ismert szegmense ennek az élelmiszeripari ágnak, viszont egyre inkább kezd elterjedni a köztudatban. A méhpempő nem összetévesztendő a virágporral, hiszen a méhpempő tulajdonképpen nem egy növényi eredetű dolog, hanem a méhek mirigyváladékából keletkező anyag. A méhkenyér alapanyagául szintén nem a friss méhpempő szolgál, hanem ez a méhek által összegyűjtött virágpornak és nektárnak a keveréke.
A tiszta méhpempő egy savanykás, erős illatú anyag, ami gyorsan képes elveszíteni a biokaktív hatásait, ezért rövid időn belül ajánlatos elfogyasztani. A méhpempő kúraszerű szedése számos egészségügyi kellemetlenségre, panaszra jelenthet enyhülést. Minden betegségre más dózist határoznak meg a szakemberek, túlzásba vinni semmiképpen nem szabad. Érdemes a méhpempőt megbízható forrásokból beszerezni. Az interneten bőven lehet találni ellenőrzött bioboltokat, amelyekből az online rendelés is megoldható.