nyugdíj
Szolgáltatás

Nyugdíjkalkulátor 2021-re: tudd meg, hogy mennyi nyugdíjra számíthatsz!

2021-07-22

Ha valaki hosszú évtizedek óta alkalmazásban áll és már csak néhány évet kellene ledolgozzon a nyugdíjazásáig, érthető, hogy szeretné tudni, mekkora összegre számíthat. Egy online nyugdíjkalkulátorral perceken belül is kiszámíthatod, hogy mennyi lesz a nyugdíjad összege. A jövőt pontosan senki sem láthatja előre, a 2020-as év erre különösen megfelelő példa, de a nyugdíjkalkulátor segítségével valamennyire mégis fel tudunk készülni arra, ami várható. Nagyon egyszerű módja ez annak, hogy legalább körülbelül megtudjuk, milyen nyugdíjra számíthatunk idős korunkban.

Pusztán annyit kell tenni, hogy megadjuk hozzá a születési dátumunkat, a jelenlegi nettó keresetünket és a rendszer kiad nekünk egy számot. Ennyi az egész, bár valószínűleg megdöbbentő összegre számíthatunk. Az érték nem 100%-ban pontos, mindazonáltal nagyon jó kiindulási alap. Az állami nyugdíjhoz szükség van 20 ledolgozott évre és innentől kezdve már megkapjuk a minimális összeget, ami 28 500 Ft. El lehet képzelni, hogy ez a pénz mennyi mindenre elég!

Az 50 év szolgálati idő a skála másik vége, ezzel az átlagkeresetünk 100%-a lehet a miénk öregségi nyugdíjként. Persze a végösszeg függ a szolgálati évektől és az átlagkeresettől is. Az állami nyugdíjjal az a helyzet, hogy jelenleg 40 éves munkaviszony után a fizetésünknek körülbelül 55-60%-át kapjuk meg. Bár elsőre nem tűnik annyira rossznak, ha jól belegondolunk, akkor rájövünk, hogy ez jelentős életszínvonal-csökkenéssel jár.

Negatívumként ehhez még hozzájöhet az, ha nem végig alkalmazotti munkaviszonyban voltunk, illetve egyéni vállalkozóként a kisadózók tételes adóját, a KATA mellett voksoltunk. Ebben az esetben nem a jövedelmünk 70%-val kell számolnunk, hanem a minimálbér után számolt nyugdíjalapi összeggel. Mondhatnánk vigasztalásul, hogy nyugdíjasként úgyis alacsonyabbak lesznek a kiadásaink, ami egyrészt igaz, másrészt viszont nem. Akkor mi jelenti a kiutat ebből a szerencsétlennek ígérkező helyzetből? A nyugdíj-előtakarékossággal valószínűleg jól járunk és ebből háromfélét az állam is támogat.