Biztoshely biztosítási portál
Szolgáltatás

Hogyan zajlik a bonus malus lekérdezése?

2022-09-29

A legtöbb autótulajdonos tud a bonus malus rendszerről, mégis gyakran hangzik el a kérdés, hogy honnan tudja meg a besorolását. A Biztoshely biztosítási portál több hasznos információt is összeszedett a bonus malus besorolás lekérdezésével kapcsolatban. Voltaképpen ez nem bonyolult dolog, mert ha biztosítót váltunk és új társasággal kötünk biztosítási szerződést, akkor kérni kell a felmondással egy időben az előző biztosítótól, hogy küldje el a jelenlegi bonus malus besorolást. Így a következő szerződés megkötésénél már ezt is tudjuk ismertetni az új biztosítóval, a megadott adatok között.

Már a felmondással együtt célravezető ezt elintézni, hiszen ha ennek az adatnak a birtokában vagyunk, akkor internetes váltás során meg tudjuk adni a kötelező biztosítási kalkulátornak a besorolásunkat. Ennek köszönhetően, a program könnyen kiszámítja az újonnan kötendő kötelező biztosítási díjunkat. Annak érdekében, hogy a bonus malus fokozat terén még véletlenül se legyen semmiféle tévedés, érdemes igénybe venni másik segítséget is.

Napjainkban már ezt a besorolást meg lehet tudni a központi nyilvántartásból is. A biztosítótársaságok szintén gyakran élnek ezzel a lehetőséggel, mert így le tudják ellenőrizni az új szerződéskötés során az ügyfél bonus malus fokozatát. Nem annyira bonyolult feladat megtudni a besorolásunkat, érdemes is utánanézni, hiszen ez befolyásolja annak az összegnek az alakulását, amit kötelező biztosításra be kell fizetnünk.

Ez a rendszer kiterjed a személyautókra, autóbuszokra, teherautókra, vontatókra, motorkerékpárokra, illetve a mezőgazdasági vontatókra kötött kötelezőkre. Csak a lassú járművek, valamint a segédmotoros kerékpárok képeznek kivételt ez alól. Kötelező biztosítás kötés előtt mindenképpen ajánlott a bonus malus lekérdezése, amit a leírt módokon tehetünk meg. Érdemes kihasználni ezt a sanszot, hiszen végül is a saját besorolásunkról van szó, illetve a zsebünket terhelő kötelező biztosítás díjáról. A biztoshely.hu weboldalon minden információt megtalálunk.