kalapácsos mulcsozó
Vásárlás

Hogyan kell használni a mulcsozó kalapácsot?

2022-11-15

A növénytermesztésnek, bizonyos területek karbantartásának többféle módja létezik. Sok olyan eset van, amikor meg kell birkózni az elhanyagolt részekkel, amelyek addig kevés figyelmet kaptak és a gyomosodás mértéke ilyen módon magas arányt mutat. Egy réten általában adott a kaszálás lehetősége. Ugyanez igaz a legelőkre és faiskolákra. Előfordul ugyanakkor, hogy ezen megoldással nem lehet élni bizonyos okoknál fogva. A gyakran egyenetlen terepviszonyok, vagy éppen az elbokrosodó részek kicsit sem kedveznek a lágyszárúak levágásának.

Szerencsére, ma már ilyenkor sem kell kézi bozótvágót ragadni, mert léteznek olyan gépi rendszerek, amelyekkel gyorsan és magas hatékonysággal van mód boldogulni. Jó példa erre a kalapácsos mulcsozó. Egy igen érdekes szerkezet ez, amit nem lehet önmagában bevetni, csak mezőgazdasági vontatóval összekapcsolva. Típustól függően, adott traktorteljesítményre lesz szükség a cél eléréséhez. Egy kalapácsos mulcsozó majd 300 kg-ot is nyomhat.

Ennek a mozgatása tehát megköveteli a komoly segítséget. Voltaképpen az elnevezéséből adódik, hogy pontosan milyen módon látja el a feladatát. Speciális kalapácsok végzik a munkát. Ezek a szárzúzás mesterei. Felhasználása gyakran előnyösebb, mint az egyszerű kaszálás. Mivel több területen elmarad a zöld javak összegyűjtése a levágás után, mert ez nem cél, csak a karbantartás, ezért a szárzúzás hatékonyabb eljárás ilyenkor. A helyben maradt növényzet letakarja a földfelszínt és lassabban nő vissza a zöld takaró, miközben a talaj védve van a természeti hatásoktól, amilyen a kiszáradás vagy az eső tömörítő ereje.

A mulcsréteg lassan komposztálódik és visszakerül a tápanyag körforgásba, ami ilyen formában a termékenységet segíti. A kalapácsos szárzúzó másik kiváló hatása, hogy a köves felszín sem zavarja. Az agyagos, köves területeken a kaszálás nagy eséllyel jár a berendezések fokozott amortizációjával. A mulcsozó ezzel szemben megküzd a nehéz körülményekkel, miközben remek munkát végez. A novara.hu weboldalon alaposan megismerhetőek a műszaki paraméterek, amelyek függvényében dönteni lehet.