nyugdíjbiztosítás adókedvezmény
Szolgáltatás

A nyugdíjbiztosítási adókedvezményről bővebben

2023-01-10

A jövő olyan kiszámíthatatlan dolog, aminek a kifürkészésére sokan törekednek. Sajnos gyakran komoly tektonikus mozgások történnek a gazdasági világban, ami jelentős átrendeződést idéz elő. Sokan vannak abban a tévhitbe, főként befektetőként, hogy a különféle vállalkozókról és az óriáscégekről szól a játék. Valójában ennek a nyertesei és vesztesei a hétköznapi emberek, akik verejtékükkel végzik el a termelést és a nehezen megkeresett fizetésükből fogyasztanak.

Vannak, akik nem vágynak többre, mint békére és nyugalomra, na meg egy kis munkára, amiből elég jövedelemre tehetnek szert. A helyzet nem túl fényes, ugyanis sokan vannak, akik nem képesek másra, mint a jövedelmüket egyik hónapról a másikra beosztani, lehetőleg úgy, hogy éppen kihúzzák az utolsó napot is a fizetésig. Szerencsésebb helyzetben vannak azok, akik már tudnak valamennyit félretenni. Számukra sem könnyű a dolog, ugyanis nagy felelősség eldönteni, pontosan mibe fektetik be azt a keveset, amit erre szánnak.

A sok éven át végzett kemény munka jutalma a jól megérdemelt nyugdíj. Az állam által biztosított juttatás ugyanakkor gyakran kevésnek bizonyul. Szerencsére vannak olyan alternatívák, amelyek kiegészítő bevételként szolgálhatnak. A nyugdíjbiztosítás éppen ebbe a kategóriába tartozik. Többféle formája van, valamint sok intézmény kínál különféle portfóliókat. Jó hír, hogy a nyugdíjbiztosítás adókedvezmény tovább tudja gyarapítani a megtakarítást. Az adó visszatérítésének mértéke jelenleg 20 százalékos, de maximum 130 000 Forint évente.

A személyi jövedelemadóból ennyit van lehetőség visszaforgatni, ami stabil tőkét jelent. Az előnyök sora itt még nem ér véget. A grantis.hu weboldalon minderről bővebben lehet tájékozódni. Többféle nyugdíjbiztosítás konstrukció létezik és ezeken belül is változnak a feltételek. A garantált hozamúak mellett, külön befektetési egységekhez kötött formátumok érhetőek el, amelyek nagyobb hozamot ígérhetnek, de a kockázat ezzel párhuzamosan nő. A jövőbéli jövedelem kiegészítés céljával, minél hamarabb megéri foglalkozni vele, hiszen minden év számít.