kínai császárfa
Vásárlás

A kínai császárfa története és hagyományai

2020-02-14

A Paulownia már jó ideje ismert az ipari felhasználásban, de a méhészeti körökben az emberek viszonylag nemrégiben kezdtek el beszélni róla, mint ígéretes növényről. A mézelő fa nektárban gazdag virágokat hoz és a belőlük előállított méz átlátszó, nagyon tiszta, illatos, a színe és az állaga tekintetében az akácmézhez hasonlít. De amíg a fehér akác 10 napig virágzik, addig a Paulownia akár 35–40 napig is. Egy hektárnyi császárfáról több mint 800 kg méz gyűjthető be. A jó hír az, hogy a növény termesztése során nem használnak olyan vegyszereket, amelyek árthatnak a méheknek.

Ez lehetővé teszi a teljesen környezetbarát termék előállítását, amit gyógyászati célokra és különféle betegségek kezelésére is használnak. A mézelő fa ismert tulajdonságai segítenek a hörghurut, de más tüdő- és légzőrendszeri betegségek kezelésében is, javítják az epehólyag, a máj, az emésztés általános működését. Ez a virágaiban található biológiailag aktív anyagok meglétének köszönhető.

A Paulowniat a német botanikus és Japán kutató, Philipp Franz von Siebold, valamint a müncheni egyetem botanikai professzora, Joseph Gerhard Zuccarini nevezte el a holland királynő, Anna Pavlovna Romanova tiszteletére. A kínai császárfa pontos származási tartományát nem lehet meghatározni, mivel ezt a növényt az európaiak általi felfedezésekor Kínában már nagyon széles körben termesztették. A Paulowniat a szülőföldjén sok névvel illetik. Gyakran nevezik sárkányfának, mert a kínai császári udvarban termesztették és az uralkodók hatalmának szimbóluma a sárkány volt.

Ugyanakkor „főnix fa” néven is emlegetik, az újjászületési képességének köszönhetően. Emellett Japánban azt hitték, hogy a főnix madár csak a kínai császárfára száll le, boldogságot és sikert hozva annak a családnak, amelyiknek a házában ez a fa nő. Egy nagyon érdekes népi hagyomány is kapcsolódik a növényhez, miszerint ha egy japán családban lány születik, egy kínai császárfát ültetnek, ami együtt nő a lánnyal. Amikor a lány házasságra készül, a fát kivágják és abból készítenek ládát a hozományának.