Szolgáltatás

Valóban megtérül a szén árak kifizetése?

2018-08-03

Kicsit belegondolva abba, hogy hamarosan itt van a nyakunkon a tél, egyből elkezdhetjük azon törni a fejünket, hogy mivel érdemes fűteni. Ezt nagyban meghatározza az adott rendszer. Ha ez nem okoz problémát, akkor a megszokott fa mellett, bátran számításba vehetőek a szén árak is. Ezeknek a termékeknek több előnyük van. Általában már azonnal felhasználhatóak és nem igényelnek különös előkészületeket a raktározás terén sem. A kitermelést követően máris megkezdődik a száradásuk, így mire elérnek a megrendelőhöz, általában már elveszítették a nedvességtartalmuk jelentős részét.

A szén árak bizonyos szinten változóak. Nem mindegy a konkrét vásárlási időpont sem, mert a szezon beköszöntésével megeshet, hogy feljebb kúsznak az értékek. Ha biztosra akarunk menni, akkor ne várjunk tovább, hanem most rendeljük meg a kellő mennyiséget! A szén árak a terméktípus függvényében is eltérőek. Nem mindegy, hogy lignit, barna vagy fekete változat mellett döntünk, netán a frakcionált vagy brikett kivitelt vesszük meg.

Választható továbbá az ömlesztett vagy éppen zsákos kiszerelés. A kitermelés szemszögéből nézve, a legolcsóbban a felső rétegek érhetőek el. Az itt található lignit tulajdonságai jelzik, hogy pontosan mit várhatunk tőle. Kagylós törés és kevésbé átalakult növényi maradványok. Olykor nemcsak jól látható a fás szerkezet, de jóformán alig kezdett el átalakulni a rönk. Ez nem jelenti azt, hogy hasztalan volna. A lignit tulajdonságai között még említést érdemel viszonylag a magas kéntartalom. A rossz tüzelési eljárás következménye még a jelentős hamukeletkezés.

A káros füstgáz képződést és a sok salak kialakulását megelőzhetjük, a jól szellőző kémények és ideális levegőarányt biztosító tűzterek biztosításával. Ezen feltételek teljesülése révén, a lignit tulajdonságai alaposan megváltoznak és kivételesen jó égés, magas kalóriatartalom kezdi jellemezni azokat. Még akkor is igaz ez, ha speciális eljárás során átalakítják briketté. A szalma kötőanyag kíséretében, a lignit tulajdonságai jócskán feljavulnak. Döntsünk bátran mellette, a leírtak fényében!