vakondháló telepítés
Szolgáltatás

Tényleg eredményes a vakondháló telepítése?

2020-02-09

A kertben néha-néha megjelenő kártevők sok bosszúságot okoznak és szinte ellehetetlenítik, hogy megtartsuk annak csodás kinézetét. Az egyik legbosszantóbb állat talán a vakond. Amilyen cuki, olyan kártékony, így jó ha tudja az ember, hogy miként lehet ellene védekezni.

Két lehetőség létezik, a mechanikai, vagyis a vakondháló telepítés és a biológiai, ami a talajfertőtlenítés. Mind a két módszer egyformán humánus, így azok is megnyugodhatnak, akik a szívükön viselik a kisállatok sorsát. Élhetnek, csak legyenek máshol kártékonyak.

Vakondháló telepítés esetén, egy sűrű szövésű hálót helyeznek a gyepszőnyeg alá nagyjából 20-25 cm mélyen, így a vakond nem tud feljönni a felszínre. Az említett mélységre azért van szükség, hogy a későbbi kerti munkák során ne zavarja meg a folyamatokat. Biológiai védekezés során egy természetes anyagokból álló szert juttatnak a földbe, így a vakondnak nem marad több tápláléka és előbb vagy utóbb odébb áll.

A vakondháló telepítésről bővebben is olvashat a fenti linken. Mindenképpen érdemes előre gondolkodni, hiszen ezzel elkerülhető megannyi bosszúság, az öntözőrendszer javítás, a virágok újra telepítése és még megannyi dolog. Utóbbi eshetőség viszonylag egyértelmű, hiszen kiássuk a már nem megmenthető növényeket és újakat ültetünk helyettük.

Azonban az öntözőrendszer javítás igen sokféle lehet. Először is érdemes lefektetni a tényt, hogy azt a szakembert célszerű felhívni, aki a telepítést is végezte, hiszen ő tudja, hogy mit és hová tett. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy persze hívhat mást is, aki valószínűleg segíteni fognak, viszont semmiképpen ne álljon neki egyedül, ugyanis igen veszélyes lehet.

Nem beszélve arról, hogy egy hozzá nem értő aligha tudná megállapítani, hogy hol a hiba, milyen alkatrészek mentek tönkre, miből kell új és mi az, ami még javítható. Az öntözőrendszer javítás bekövetkeztéig van néhány lépés, amit a tulajdonos is megtehet, így elkerülheti a nagymennyiségű vízveszteséget és az egyéb bosszúságot okozó dolgot.