csőtermosztát
Szolgáltatás

Mire szolgál a csőtermosztát?

2023-01-30

A mérsékelt égöv egyik nagy előnye, hogy az év jelentős részében kellemes meleg uralkodik a szabadban, ugyanakkor több hónapon át gondoskodni kell az ingatlanok megfelelő mértékű fűtéséről. Többféle rendszer kiépítése valósulhat meg, de mindig kulcskérdés a vezérlés és ezen keresztül a hőmérséklet optimalizálása. Ezen céllal született meg a csőtermosztát és kellő sikerrel alkalmazzák. Lássuk az alapelvet! Kezdetben még a fűtés egyszerűen úgy működöt, hogy addig tartott a kazán működtetése, amíg a helyiségekben kellemes hőmérséklet lett. Ezt hőmérővel ellenőrizték. Mivel a fűtés kézzel volt vezérelve, ezért gyakran előfordult, hogy túl meleg vagy éppen hűvös lett.

A csőtermosztát minőségi javulást hozott. Mint a legtöbb termosztát, ennek is a célja, hogy a beállított paraméterek függvényében végezze el a vezérlést. A közeg hőmérsékletét kétféle módon ellenőrizheti. Nevéhez híven, általában a csővezetékekre helyezik el és közvetlen kontaktus révén gyűjti az adatokat. Ez okozhatja a csőtermosztát bizonyos hibával való működését, mert a vezetékek anyaga másképpen melegszik át, típustól függően. Ennek a problémának a kiküszöbölésére lettek létrehozva a merülő hüvellyel ellátott csőtermosztátok, amelyek máris nagyobb pontosságot nyújtanak. A bekötésüket megéri szakemberre bízni.

Miért fontos a radiátor helyes bekötése?

Ha már megvan a módszer a fűtés vezérlésére, akkor nincs más teendő, mint a megfelelő kaloriferek elhelyezése, ami követelhet némi szakértelmet. A radiátor helyes bekötése alapvető elvárás, amennyiben szakember végzi el ezt a feladatot. A probléma általában olyankor adódik, amikor valaki saját szakállára próbálkozik meg ezzel. Bár az internet révén már pontos rajzok és útmutatások érhetőek el szinte minden típusra vonatkozóan, ezért a tévedés esélye lecsökken. A radiátor helyes bekötése mindig megköveteli a precíz tervezést.

Azt például jobb elkerülni, hogy az eredetileg tervezett típus helyett másik legyen választva, mert ezeknek ilyenkor a rögzítés, a csatalakozás módja eltérő lehet és ez csak a helyszínen ismerhető fel, nem kis fejtörést okozva. Amikor a radiátor helyes bekötése során minden kitűnően működik, de mégis fura hangokat ad ki a rendszer, esetleg csepegés érzékelhető valamelyik illesztésnél, akkor sejthető, hogy nincs minden rendben és utómunkálatokra lesz szükség. A radiátor helyes bekötése a fűtésrendszer hatékonyságát jelentősen növeli. Legyen ezért képzett szakemberre hárítva a feladat és akkor a kívánt végeredmény sem marad el!