kerékagy
Vásárlás

Milyen kerékagyat válasszunk?

2020-12-15

Ha ilyen alkatrészt készülünk vásárolni, akkor érdemes egy hozzáértő segítségét kérni. Nem mindegy ugyanis, hogy tárcsafékes vagy V-fékes a kerékpár, de gondot jelenthet a tengely átmérője is.

Hogy még bonyolultabb legyen a hátsó kerékagy kiválasztása, arra is figyelni kell, hogy egysebességes, többsebességes bringához szeretnénk vásárolni és mindennek a tetejében létezik menetes, illetve kazettás hátsó kerékagy is. Ez utóbbi sokkal strapabíróbb technológiának számít.

Az előbbit általában csak városi kerékpárok és cruisserek esetében szokták használni. Ha kemény terepen szeretünk száguldozni, akkor elgondolkodhatunk egy csapágyas változat beszerzésén.

A Shimano rendszerint a kónuszt részesíti előnyben. Ezeknek egészen tökélyre fejlesztették a gyártását. A csapágyas modellek egyik legismertebb gyártója a Novatec. A hátsó agyak tekintetében érdemes még megemlíteni az agyváltós kivitelezést is. Tehát, amint láthatjuk, a kerékagy egy igen szerteágazó kategóriának számít a bringák témakörében.