matrac tisztítása
Szolgáltatás

Matrac tisztítása szódabikarbónával – nem fogja megbánni!

2022-08-07

Szódabikarbóna az ágybetétre? Miért is ne?! Ez egy sokoldalú termék, aminek minden otthonban ott kellene lennie. Segítségével feloldjuk a csövek dugulását és megtisztítjuk a zsíros felületeket. Az ötlet elsőre talán meglepő lesz, de biztosíthatjuk, hogy megéri. Miért szórnak az emberek szódabikarbónát az ágybetétre? A matrac tisztítása egy ilyen hatékony módszerrel is történhet. Itt most nem foltokról beszélünk, hanem valami sokkal rosszabbról. Az ágyunkban élő mikrobákról.

A matrac tisztítása szódabikarbónával hatékonyan segít megszabadulni a baktériumoktól, vírusoktól és minden más élőlénytől. Ráadásul remek módja annak, hogy felfrissítsük a matracot károsodás nélkül. Egyszerűen távolítsuk el az összes ágyneműt az ágyról, szórjunk rá szódabikarbónát és hagyjuk állni néhány órán át. Ezután porszívózzuk ki és kész. Ha a matrac foltos lesz, a szennyeződéseket kárpittisztítóval távolíthatunk el. A matrac tisztítása során csak habot használjunk, szivaccsal vigyük fel a szennyeződésekre, majd törölközővel óvatosan töröljük szárazra.

Hogyan tudunk takarékoskodni a vízfogyasztáson?

A víz értékes erőforrás és nem vehetjük természetesnek, hogy mindig korlátlan mennyiségben áll a rendelkezésünkre. Az éghajlatváltozás és a vele együtt járó egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségek, közöttük az aszályok egyre kiszámíthatatlanabbá teszik a vízellátást. Ezért egyre inkább szükségessé válik ennek az erőforrásnak a tudatosabb és környezetbarát módon történő felhasználása. A gudu.hu megoszt néhány módszert erre vonatkozólag.

Az egyik gyakran említett víztakarékossági ötlet a fürdésről a zuhanyozásra való áttérés, tájékoztat a gudu.hu. Becslések szerint, egy fürdő 120-170 liter vizet használ fel, míg egy ötperces zuhany körülbelül 40 liter vizet. A másik mantraszerű gyakorlat, hogy fogmosáskor vagy borotválkozáskor elzárjuk a csapot. Egy nyitott csapon keresztül percenként több mint 5 liter víz távozik. Ha már a csapoknál tartunk, ellenőrizzük azt is, hogy nem szivárognak-e. Egyetlen év alatt sok liter víz mehet kárba az ilyen hiba miatt, hívja fel a figyelmet a gudu.hu írása.