CO érzékelő
Vásárlás

Életeket menthet a CO érzékelő

2020-10-14

Manapság nagyon sokan inkább az elektromos fűtősszerkezet mellett döntenek, hátra hagyva a gázüzeműt. Természetesen az utóbbi még sok háztartásban fellelhető. Nincs ezzel baj akkor, ha a berendezés mellé kerül a CO érzékelő is. Miért? Mert ezzel mindig biztonságban érezhetik magukat a lakók és nyugodtan hajthatják álomra a fejüket, hiszen a CO érzékelő azonnal jelez, ha a legkisebb szivárgást is érzi.

Miért fontos a kellék? Tudni kell, hogy a gáz alapú szerkezetek alkalmazásakor égéstermék keletkezik, amit a hatályos jogszabályoknak megfelelően el kell vezetni egy biztonságos elvezető rendszeren keresztül. Hiába a sok szabály és előírás, vannak otthonok, ahol ezeket nem tartják be. A szénmonoxid szivárgás pedig nem játék.

Ez egy nagyon alattomos gáz, ugyanis színtelen, szagtalan és még csak a légutakat sem irritálja. A szénmonoxid belélegzésének hatására koncentrációzavar, illetve szív- és érrendszeri problémák léphetnek fel. Sajnos CO érzékelő hiányában ennek az anyagnak az észlelése már csak akkor történik meg, amikor már túlságosan késő és nem sokat lehet tenni ellene. Ezért is kötelező a CO érzékelő ott, ahol gáz alapú eszközzel történik a fűtés.