napelem rendszerek
Szolgáltatás

A napelem rendszerek rendkívül takarékosak

2022-08-20

Az energiaárak sajnos drasztikusan emelkednek, nemcsak Európában, hanem világszerte. A napelem rendszerek képesek lefaragni a költségekből. Miután visszatermelik a beruházott összeget már csak bevételt hoznak. Ezzel a megtérülő befektetéssel függetlenítheti magát a hálózati szolgáltatótól. A berendezések bárhol kiépíthetőek, akár egy elektromos hálózaton messze eső tanyán is. Az év mind a 365 napján profitálhat belőlük, hiszen még felhős időben is termelnek bizonyos mennyiségű elektromos energiát.

A napelem rendszerek működése közben nincs károsanyag-kibocsátás, tehát környezetbarátnak nevezhetőek. A karbantartási költségük minimális. A kiépítésükhöz tudatos tervezés és precíz számítások elvégzése szükséges. Ezeket a műveleteket célszerű szakemberekre bízni annak érdekében, hogy a telepítés tökéletes legyen. A megfelelő hatékonyság kizárólag így érhető el. Egyre több családi házat vagy közintézményt találhat, amelyeket ezekkel a megújuló energiaforrásokkal szerelnek fel.

A napelem rendszerek népszerűsége egyáltalán nem véletlen. A berendezések eltérő típusban vásárolhatóak meg. A legrégebbi napelem rendszerek természetesen a monokristályos változatok. Egy darab szilícium tömbből állnak, ezért a gyártásuk nem túl olcsó. Ezt kompenzálja a kiemelkedő teljesítményük. A hatásfokot illetően, körülbelül 16-19 %-os. A teljesítményt sok tényező befolyásolhatja, persze a legnagyobb mértékben az időjárás és az elhelyezés. Élettartamukat illetően 30 évre lehet számítani.

A polikristályos variációk előállítása kevésbé költséges, mivel több szilícium tömbből tevődnek össze. A hatásfokuk alig marad el az előbb említett típustól. Az efféle napelem rendszerek élettartama szintén 30 évre tehető. Az egyik legolcsóbb változatok a vékony rétegű berendezések. A jó ár-érték arányuk mellett, további előnyük a változatos felhasználási módban rejlik. Minden típus teljesen biztonságosan működik, emellett óvja a környezetet. A megvásárlásuk, tehát több szempontból is indokolt. Ha a napelem rendszerek nincsenek tökéletesen kivitelezve, akkor nem termelnek elegendő energiát.