bivakolás
Szolgáltatás

A bivakolás egyre népszerűbb

2023-03-08

Bizonyára mindenki életében akadnak olyan szavak, amelyekről korábban nem hallott, viszont magát a tevékenységet jól ismeri. A bivakolás esetében valószínűsíthetően erről van szó, mivel a szabad ég alatt történő alvást a legtöbb ember kipróbálja legalább egyszer. Napjainkban rendkívül elterjedt módszer, hiszen a rohanó világunkban egyre többen vágynak egy kis kikapcsolódásra. A bivakolás eredetileg katonai körökben volt ismert, ott a táborozást, valamint a szabadban való éjszakázást jelentette.

Ma már a köznyelv is átvette a szóhasználatot, így egyre szélesebb körben hallanak róla. A bivakolás rendkívül pihentető, szórakoztató és izgalmas tevékenység egyszerre. Sokan hódolnak neki, ezért nem árthat a kiegészítő elemeket beszerezni. Hazánkban a Mátra, Bükk és a Börzsöny hegyvidékei kifejezetten jó területnek minősülnek ezen tevékenység kedvelőinek. A túrák folyamán gyakran kerül sor a szabadban való alvásra is, amennyiben nem 1 napos kirándulásról van szó.

Ennek a tevékenységnek a másik neve a francia eredetű bivakolás kifejezés, ami mára már közismertté vált a hegymászók és a túrázók körében is. A bivakolás megkíván bizonyos biztonsági eljárásokat, nem csupán abból áll, hogy egy pléden eltölti valaki az éjszakát a csillagos ég alatt. Számítani kell az időjárás változásaira, egy kiadós eső vagy erős szél problémát jelenthet, de ez megoldható a megfelelő felszerelés beszerzésével. Kelleni fog egy bivak zsák, hálózsák és egy bárhova felfüggeszthető, nylonból készült ponyva.

A speciális zsák vízhatlan, elfér benne a hálózsákon kívül a matrac is. A balesetek elkerülése érdekében, mindenképp ajánlott alapos körültekintéssel kiválasztani az alvásra kinézett, szélvédett helyet. A hegyekben figyelembe kell venni az esetleges kőomlás veszélyét is. A bivakolás nem egyenlő a vadkempingezéssel. Vannak kész bivakhelyek, amelyeket érdemes igénybe venni. Aki még sohasem próbálta, annak mindenképpen érdemes volna meghódítania a nem túl vad magyar tájakat. Nemcsak izgalmasabb, de jóval költséghatékonyabb kirándulásokat kerekíthetünk ilyen formán.