Nyugdíj
Szolgáltatás

Nyugdíjas évek méltányos anyagi helyzettel

2021-09-04

Csak néhány órát kell eltölteni egy biztosítási szakemberrel, meghallgatni amit mond, eldönteni melyik az adott esetben a legszimpatikusabb lehetőség, megkötni a szerződést és utána csak a havi részletet fizetni, amit ráadásul az állam adólevonással támogat. A nyugdíjbiztosítás elindítása ilyen egyszerű. Hogy ez miért fontos? Azért, mert az állam csak részben vállalja a havi nyugdíjösszeg fizetését. A másik rész az úgynevezett öngondoskodásból áll össze, amiről itt bővebben lehet olvasni.

Az öngondoskodás annyit jelent, hogy a dolgozó valamelyik biztosítónál vagy banknál, aki effajta megtakarítással is foglalkozik, köt egy szerződést, aminek értelmében havonta vagy éves díjként egy bizonyos összeget elhelyez, amit az adott szervezet haszonnal befektet. Így az aktív, munkával töltött évek alatt összegyűlt pénz a nyugdíj részeként havonta kerül kifizetésre. Ennek a befizetett összegnek a nagysága szabadon választható, sőt, szerződésfajtától függően, menet közben csökkenthető és növelhető is.

A hosszú évek alatt sok minden előállhat így ez a lehetőség kifejezetten hasznos. Sokan félnek a jövőtől és attól, hogy elkötelezzék magukat egy havi adott összeg fizetése mellett. Így a rugalmas díj lehetősége a legtöbb embernek ad egyfajta biztonságérzetet arra az esetre, ha valami miatt egy ideig nem tudná fizetni a havi díjat. Az oldalon elhelyezett nyugdíjkalkulátorba beírhatóak a kért adatok és ez laza pontossággal kiszámolja, milyen összegű nyugdíjra számíthatunk.

Amikor az ember szembesül a hiánnyal, ami a jelenlegi bevétele és a várható nyugdíjas bevétel között várható, rögtön rájön, hogy valamit lépnie kell. Ez pedig nem más, mint a biztosítóknál illetve bankoknál köthető nyugdíjbiztosítás. Sajnos ez a lehetőség nem eléggé tudatosodott még a magyar lakosság körében, pedig ideje volna észbe kapni, amíg még lehet és természetesen tenni annak érdekében, hogy minél méltányosabb anyagi helyzet alakuljon ki idősebb korra. Sokan nem ismerik ezt a lehetőséget vagy sajnálják rá a pénzt, aminek a későbbiekben komoly következménye lesz.