ingyenes képek
Szolgáltatás

Mennyire legálisak az ingyenes képek?

2022-03-10

Aki blogbejegyzést ír, azt szeretné, hogy az írása minél több emberhez eljusson, éppen ezért azt minél színesebbé, érdekesebbé akarja tenni. Az is érdeke, hogy ezt a lehető olcsóbban valósítsa meg, így ingyenes képek keresésébe kezd a világhálón, letölti az első fotót, amelyik megtetszik neki.

Ez azonban korántsem ennyire egyszerű, mint amilyennek tűnik. Ha a szerkesztő nem szeretné megkockáztatni a lényegében lopásnak minősülő tett következményeit, az egyik leginkább kézenfekvő megoldás a stock fotók használata.

Az erre szánt oldalak bérlésre vagy eladásra bocsátják a különféle illusztrációkat, az érdekelt fél pedig havidíjat fizet vagy megvásárolja. Vannak képek, amiket csak szerkesztői vagy csak kereskedelmi célból lehet használni.

Mindezek alapján kijelenthetjük, hogy ingyenes képek nem igazán léteznek, még abban az esetben sem, ha az egyedi fotóinkat egy ismerős fényképész készíti el, hiszen ekkor is szükséges a nevének, weboldalának megemlítése, ami reklámként szolgál, újabb megrendelőket vonzhat felé.